Nowoczesny deser bez dodatku cukru - gotowy w 15 minut!

Przychodzą do Ciebie goście a nie masz czasu nic upiec? Ten deser to idealne rozwiązanie.

Nasiona Chia, czyli szałwia hiszpańska ostatnio są coraz to bardziej popularne w Polsce i uznawane są za rodzeństwo znanego nam siemienia lnianego. Na początku podchodziłam do nasion Chia bardzo sceptycznie. Dopiero gdy spróbowałam tego deseru pokochałam te specyficzne nasiona.

Nasiona Chia, po zanużeniu w mleku, jogurcie czy mleczku kokosowym po kilku minutach pęcznieją. Z nasionek podobnych do maku, otrzymujemy coś w formie lekko stężałej galaretki.

Poniżej prosty przepis na pyszny deser gotowy w 15 minut.

Składniki:

Mleczko kokosowe/ jogurt naturalny puszka/kubeczek (jogurt będzie bardziej kwaśny)
Nasiona chia - garść
Mus z mango/ Mus z innych owoców (słodkich)
Płatki kokosowe - garść
Opcjonalnie: garść malin

Dekoracje - owoce sezonowe.

Nasiona Chia mieszamy z mleczkiem kokosowym (wersja wegańska) i odstawiamy w miseczce na 15 minut. Mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i blendujemy (równie dobrze możemy zgnieść widelcem). Garść malin blendujemy lub zgniatamy widelcem.

Napełniamy, szklanki czy kieliszki musem, po upływie 15 minut delikatnie, by nie pomieszać warstw dodajemy chia z mleczkiem owocowym. Na wierzch każdej porcji dodajemy po łyżeczcee musu z malin całość posypujemy płatkami kokosowymi. Możemy ozdobić innymi owocami sezonowymi.

Deser możemy zjeść od razu, albo do podania przechowywać w lodówce.

Mus z mango można zastąpić musem z innych owoców na przykład z brzoskwiń. Waże, by owoce były słodkie, tak by nie było konieczne dodanie cukru. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty