Babeczki - Serniczki Nutellowe
Połączenie mocno czekoladowego spodu ciasteczkowego, sernika o smaku nutelli i delikatnie gorzkiego kremu czekoladoweg to moja kolejna propozycja.
Składniki:
Spód:
12 markiz czekoladowych dużych
2 łyżki masła
Masa serowa:
1,5 szklanki masy twarogowej (około 0,5 l)
5 łyżek cukru pudru
1,5 łyżki mąki
Cukier wanilinowy/ Wanilia/ Esktrakt z Wanilii
2 duże jajka
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki nutelli
Krem czekoladowy:
250 ml śmietany kremówki (30 albo 36%)
3/4 - 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Rozgrzewamy piekarnik do 165 stopni. W międzyczasie, kruszymy markizy i miksujemy blenderem na drobno, dodajemy masło, mieszamy. Wykładamy na spodzie foremek do muffinków i na pięć minut wsadzamy do piekarnika. Po pięciu minutach wyciągamy z piekarnika, pozostawiając do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Mąkę, cukier i ser mieszamy mikserem, stopniowo dodając jajka, wanilię, mleko i kwaśną śmietanę. Na koniec dodajemy nutellę i porządnie mieszamy mikserem. Masę wylewamy na ciasteczkowe spody zalewając do 2/3 wysokości. Masa starcza na około 20 babeczek.
Babeczki pieczemy przez około 25 minut w piekarniku. Babeczki urosną wysoko, jednak po chwili opadną. Im dłużej bedziemy miksować masę serową, tym bardziej będzie napowietrzona co spowoduje większe wyrośnięcie babeczek.
Ostudzone babeczki chłodzimy w lodówce. (Najlepiej smakują zimne.)
Śmietankę podgrzewamy, pilnując by nie doprowadzić jej do wrzenia. Mocno podgrzaną ściągamy z palnika i wrzucamy drobno pokrojoną gorzką czekoladę, energicznie mieszając, aż do całkowitego roztopienia się czekolady. Gdy masa czekoladowa ostygnie, wstawiamy ją do lodówki na min. 5 h, (najlepiej masę czekoladową przygotować dzień wcześniej).
Odpowiednio schłodzoną masę czekoladową ubijamy mikserem na sztywno. Dla lepszego efektu możemy dodać fix do ubijania śmietany. Ubity krem czekoladowy za pomocą tylki do dekoracji nakładamy na babeczki. Krem starcza na około 15 babeczek, jednak zwykle śmietanka 30 - 36% jest w 250 ml lub 500 ml opakowaniu, by nie mieć nadmiaru kremu, zwykle decyduje się na mniejszą porcję kremu. Babeczki bez kremu są też bardzo dobre.
Babeczki na koniec dekorujemy, orzechami laskowymi czy wiórkami czekoladowymi.
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu: http://www.cookingclassy.com/2013/08/nutella-cheesecake-cupcakes/
Składniki:
Spód: 12 markiz czekoladowych dużych
2 łyżki masła
Masa serowa:
1,5 szklanki masy twarogowej (około 0,5 l)
5 łyżek cukru pudru
1,5 łyżki mąki
Cukier wanilinowy/ Wanilia/ Esktrakt z Wanilii
2 duże jajka
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki nutelli
Krem czekoladowy:
250 ml śmietany kremówki (30 albo 36%)
3/4 - 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Rozgrzewamy piekarnik do 165 stopni. W międzyczasie, kruszymy markizy i miksujemy blenderem na drobno, dodajemy masło, mieszamy. Wykładamy na spodzie foremek do muffinków i na pięć minut wsadzamy do piekarnika. Po pięciu minutach wyciągamy z piekarnika, pozostawiając do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Mąkę, cukier i ser mieszamy mikserem, stopniowo dodając jajka, wanilię, mleko i kwaśną śmietanę. Na koniec dodajemy nutellę i porządnie mieszamy mikserem. Masę wylewamy na ciasteczkowe spody zalewając do 2/3 wysokości. Masa starcza na około 20 babeczek.
Babeczki pieczemy przez około 25 minut w piekarniku. Babeczki urosną wysoko, jednak po chwili opadną. Im dłużej bedziemy miksować masę serową, tym bardziej będzie napowietrzona co spowoduje większe wyrośnięcie babeczek.
Ostudzone babeczki chłodzimy w lodówce. (Najlepiej smakują zimne.)
Śmietankę podgrzewamy, pilnując by nie doprowadzić jej do wrzenia. Mocno podgrzaną ściągamy z palnika i wrzucamy drobno pokrojoną gorzką czekoladę, energicznie mieszając, aż do całkowitego roztopienia się czekolady. Gdy masa czekoladowa ostygnie, wstawiamy ją do lodówki na min. 5 h, (najlepiej masę czekoladową przygotować dzień wcześniej).
Odpowiednio schłodzoną masę czekoladową ubijamy mikserem na sztywno. Dla lepszego efektu możemy dodać fix do ubijania śmietany. Ubity krem czekoladowy za pomocą tylki do dekoracji nakładamy na babeczki. Krem starcza na około 15 babeczek, jednak zwykle śmietanka 30 - 36% jest w 250 ml lub 500 ml opakowaniu, by nie mieć nadmiaru kremu, zwykle decyduje się na mniejszą porcję kremu. Babeczki bez kremu są też bardzo dobre.
Babeczki na koniec dekorujemy, orzechami laskowymi czy wiórkami czekoladowymi.
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu: http://www.cookingclassy.com/2013/08/nutella-cheesecake-cupcakes/


Komentarze
Prześlij komentarz